När det gäller tavlor finns det billiga och dyra sådana. En tavla av en känd konstnär och som bara finns i ett eller ett fåtal olika varianter blir i regel dyrare än tavlor som massproduceras eller som målas av en okänd konstnär. När det gäller de dyrare tavlorna kan de kosta flera tusen kronor och då vill man självklart ha det man betalar för. Men det finns en del förfalskningar inom konstens värld.
Ha koll på signaturer
Äkta tavlor är i regel signerade och de allra flesta letar just efter signaturer för att avgöra om tavlan är äkta eller inte. Men det gäller då att ha koll på hur konstnärens signatur egentligen ser ut. Om man inte vet det har man inte mycket nytta av att titta på den namnteckning som finns på tavlan. Många förfalskare är mycket duktiga på att få en signatur att likna en äkta sådan.
Ta med en kunnig person
Det kan vara klokt att ta med en kunnig person om man inte själv är så kunnig inom konst. Om det är en speciell konstnär man är ute efter att köpa målningar av kan det vara klokt att ta kontakt med ett antikvariat eller liknande. Där kan man i regel känna sig mer säker på att tavla är äkta.
Är det brottsligt att köpa en förfalskning?
Att köpa en förfalskning är i sig inte brottsligt, om man inte har planer på att sedan sälja den vidare som en äkta tavla. Ibland kan det vara så att man köper en tavla bara för motivets skull, och sedan spelar det ingen roll vem som har målat den. Det kan däremot vara olagligt att sälja förfalskade tavlor. Så är till exempel fallet om man vet att tavlan är förfalskad, men man trots allt försöker sälja den som en äkta variant.