Ernst Billgren

En av våra största svenska konstnärer i modern tid är Ernst Billgren. Han är en konstnär som har varit verksam inom flertalet olika material, discipliner och konstformer. Nedan går vi in lite djupare på hans mest kända verk och framträdanden.

Måleri och skulpturer

Ernst Billgren har sedan tidigt i sitt konstnärsliv ifrågasatt konstnärskapet och huruvida det finns bra eller dålig konst. Detta tema har löpt som en röd tråd genom hans karriär där han har undersökt konstens syfte och gränser. I två böcker samt genom sitt offentliga liv i massmediala debatter har han ständigt utmanat dessa frågor.

Billgren är en mångfacetterad konstnär som ägnar sig åt måleri och grafik men han är även en duktig skulptör. Om man tittar på hans konst kan man tydligt se hans samröre med naturen, mytologi och nationalromantik. Han är även flitig med olika typer av materialval i sina konstnär, exempel som har varit framträdande är bland annat mosaik, trä och glas. Han är kanske mest känd för sina tavlor med olika djur och mytologiska varelser, där han blandar det gamla med en framtidsutopi som ger en spännande och intressant mix som har fängslat konstintressenter världen över. Det sägs även att han är mycket inspirerad av Bröderna Grimms sagor, vilket man tydligt kan se i hans verk.

Ernst Billgrens verk finns representerade på flertalet konstutställningar, bland annat vid Göteborgs Konstmuseum och Moderna Museet. Som vi nämnde i inledningen är Billgren en av Sveriges största nutida konstnärer, inte bara för hans spännande och omväxlande konstuttryck, utan för att han ständigt håller sig aktuell. Inte minst under 2019/2020 då SVT har släppt en serie om hela familjen Billgren där hans ex-fru Helene Billgren medverkar, även hon en duktig konstnär. Dessa som ett konstnärspar är även det en nyckel till hans framgång. Ernst Billgren kommer att fortsätta vara lika aktuell under många år framöver, om inte som person så i allra högsta grad genom sin konst som aldrig slutar att utvecklas.